Zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmeli?


Doğal ve kaliteli zeytinyağına ulaşmanın en iyi yolu güvenilir bir satıcıdan almaktır. İsimsiz, direkt üreticiden, etiket yönetmeliğine uyulmadan, uygun olmayan kaplarda satılan yağların karışım olma, bayatlamış olma ya da zeytinyağından istediğiniz faydayı vermeme ihtimali yüksektir.


Zeytinyağı alırken nelere dikkat edilmeli?

 

Hasat tarihi 24 aydan eski olan zeytinyağı tüketilmemelidir. Eski yağların içerisindeki mineral oranı düşük olacağı için zeytinyağından alınacak fayda da düşmektedir. Zeytinyağının hangi zeytinden üretildiğine göre dayanıklılık süresi değişebilmektedir. Örneğin bazı İspanyol zeytin çeşitlerinden üretilen yağların üretimi ve depolaması doğru yapıldığı takdirde 2 yıla kadar dayanma süresi bulunabilir. Zeytinin içerisindeki polifenol ne kadar yüksek ise yağın kendini koruyabilme süresi de o kadar uzun olmaktadır.


Gerçek zeytinyağı donar mı?

 

Zeytinyağının +4 derecenin altında kristalize olması beklense de kesinlikle sadece bu bir saflık kriteri değildir. Çünkü, kristalleşmenin birçok etkeni vardır. Yağ elde edilirken kullanılan zeytinin cinsi, elde etme tekniği, yetişme ortamı (düzlük, yamaç, taşlık vs), iklim, saklama koşulu, bekleme süresi gibi birçok etken bulunmaktadır.
 

Gerçek zeytinyağı ne renk olmalıdır?
 

Renk de donma derecesi gibi zeytinyağında bir saflık kriteri değildir. Zira aynı etkenlerden dolayı zeytinyağının renginde farklılıklar görülebilmektedir. Yeşil ya da altın sarısı olması kalitesini etkilememektedir.
 

Zeytinyağının sağlığa faydaları nelerdir?
 

Zeytinyağı en yüksek düzeyde tekli doymamış yağ asidine sahip yağlar arasında yer almaktadır. Sızma zeytinyağı aynı zamanda yağda çözünen K vitamini ve E vitamini açısından oldukça zengin ve yüksek düzeyde antioksidan içeren tek yağdır. Zeytinyağının içeriğindeki oleik asit; kan basıncını düşürür, polifenoller; hücrelerinizi hasara karşı korur, oleokantalin; antienflamatuar özelliklere sahiptir. Araştırmalar zeytinyağını beslenmenize dahil etmenin kalp hastalığı, kanser, felç, osteoporoz ve daha pek çok hastalık riskini azaltabileceğini göstermektedir.


Zeytinyağı nasıl saklanmalıdır?

 

Zeytinyağının dört ana düşmanı ısı, ışık, oksijen ve nemdir. Bu dört unsuru göz önünde bulundurarak 13- 18 derecede, karanlık (ışık almayan yerde), hava boşluğu kalmayacak şekilde ağzı sıkıca kapalı, tercihen cam ya da teneke ambalajlarda ve nemden uzakta saklanmalıdır. Bu koşullar sağlandığı takdirde zeytinyağı iki yıl tazeliğini koruyacaktır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR